Özür dilemek evliliği güçlendiriyor
Gerekli zamanlarda eşten özür dileyebilmek hislerin doğruluğunu geçerli kılıyor, affetmeye teşvik ediyor ve her iki tarafın da hatalara takılmadan bu durumu atlatmalarını sağlıyor.
Suçlu arayıp onu sürekli parmakla göstermek yerine, başı öne eğip birbirlerine hatalı olabilecekleri kelimeyi, davranışı ya da düşünceyi kelimeler kullanarak anlatabilmek evliliği güçlendiren etmenlerden biri. Eğer karşı tarafa acı da çektirmeden yaşanan problemi çözerek o kişiyle mutlu olmaya devam etmek asıl amaç olarak güdülürse zaten kimin haklı kimin haksız olduğunu düşünmeye çok da gerek kalmıyor.
Uzmanlara göre, affedilme ve affetme kapasitesi bir kişinin evlilikten alacağı tatmin ve hayat boyu sevgiyle yaşayabilmesini sağlayan en önemli faktörlerden bir tanesi. Kendini ve diğerlerini affedebilmek sağlıklı ilişkiler kurabilmek açısından çok önemli. Sizin de hatalar yapabileceğinizi, yara alabileceğinizi ve kırılgan olma riskini göze alabileceğinizi gösteriyor size.
Özürler neden bu kadar önemli?
Çoğu zaman insanlar özür dilemeyi zayıflıkla aynı kefeye koyuyorlar ve birinden özür dilediğinizde kendinizi çok kırılgan gösterdiğiniz de insanlar tarafından yaygınlıkla inanılan şeylerden bir tanesi. Ancak, özür dilemek aynı zamanda güçlü olduğunuzun bir ifadesidir çünkü özür dilerseniz iyi niyetli olduğunuzu gösterebilme şansınız olur. Araştırmalara göre, birini affetmek, kendi yüklerinizden kurtularak, iyileşerek daha kaliteli bir hayat yaşamınızı sağlıyor.
Özür dilemek ve affetmek aslında partnerinize de kendinize de hakettiğiniz geleceği sağlayabilmeniz demektir.
Dr. John Gotmman’a göre, birbirleriyle duygusal açıdan uyum gösterebilen çiftler negatif duygusal olaylardan başarıyla sıyrılırlar, affederler ve nihayetinde çok daha güçlü bir ilişki yaratmış olurlar. Başka bir deyişle, birbirlerinden içtenlikle özür dileyebilen çiftler o zehirli acı dolu günlerden ve ezilmelerden uzaklaşırlar, birbirlerini duygusal olarak bağlayan şeye yönelirler.
Özür dileyecek hiçbir şeyiniz olmadığı gibi bir inada tutunabilirsiniz tabi ki, hele de o kalbi isteyerek kırmadıysanız, o üzücü sözleri bile isteye söylemediyseniz. Ama, özür dileyip meseleyi geride bıraktığınızda evliliğinize bir darbe vurmak yerine onu bir kademe yukarı taşımış olacak ve artık küçük gerginliklerden daha az etkileniyor olacaksınız.
Eğer partnerinizden özür dileyecekseniz, bunu da doğru yapmanız önemlidir. İyi bir özrün içerisinde yaptıklarınızla ilgili bahaneler veya kendinizi haklı kılmaya çalışan ekstra anlamlar bulunmaz. Her özür birbirinin aynısı olmaz ama hemen hemen her özür aşağıdaki maddelerden bazılarını bulundurur:
Partnerinizden özür dilemenin en etkili 7 yolu:
- Yaşattığınız kötü durumun size neden kötü hissettirdiğine dair iki sebep verin: Hissettiğiniz duygularla ilgili farkındalık kazanmak karşınızdaki ile empati yapmanızı sağlar. Kendinize sorun: Neden onu üzecek şekilde davranma ihtiyacı hissettim? Niyetim neydi? Davranışım kasti miydi?
- Karşınızdakini üzecek davranış ve sözlerinizin sorumluluğunu üstlenin: Kısaca, işleri mahvettiğinizi kabul edin ve bunu mutlaka “Hareketlerimin sorumluluğunu üstleniyorum ve bunlarla seni üzdüğüm için özür diliyorum.” diyerek ifade edin. Bir kişinin bunu yapabilme yeteneği ilişkinin dinamiklerini baştan aşağı değiştirebilir.
- “Üzgünüm” ve “Hatalıydım” cümlelerini mutlaka kullanın: Özür bu cümlelerle edilebildiği için lafı dolandırmadan mutlaka bu cümleleri kullanın. Lafı dolandırmadan bunları söylerseniz, karşınızdaki da size doğrudan hissettiklerini açacak ve özrünüzü kabul edecektir. Ne yaparak partnerinizi üzdüğünüz konusunda ise açık olun.
- Partnerinize bu durumu nasıl telafi edeceğinizi mutlaka açıklayın (Tabi eğer bu mümkünse): Örneğin, kayınvalidenizin duygularını incitecek bir şey söylediyseniz, ondan da özür dileyebileceğinizi ifade edebilirsiniz.
- Ne söylediğinizi ya da yaptığınızı bahaneler üretmeden söyleyin: Kendinizden başkasını da suçlamaya çalışmayın. Ben dili kullanmak bu anlamda size fayda sağlayacaktır. Örneğin: “Sana bağırdım çünkü iş yerinde berbat bir gün geçirmiştim.” deyin ama “Sen yemek 6’da hazır olur dedin, öyle olmayınca ben de delirdim!” demeyin. Sinirinizin asıl sebebi neyse, onu bulun.
- Partnerinizden sizi affetmesini isteyin: Affedilmesi gereken hareketleriniz ve tavırlarınız için açık olun. Konuştuğunuz anda dikkatinizi dağıtacak bir şeyler olmamasına da özen göstermeye çalışın. (Tv, telefon, odada çocuk, vs.)
- Sevginizin zehirlenmemesini sağlamaya çalışın: Kırılgan olun ve gururunuzun “haklı” olduğunuz fikrine tutunmanıza yardımcı olmasını sağlamayın. Neler olduğunu tartışmak ve hareketlerinizin sorumluluğunu alabilmek sizi haklı yapan şeydir aslında. Böylelikle ilişkinizin kalitesini arttırabilir ve ilerleme kaydedebilirsiniz.
Özürler, güçlü, sağlıklı bir evliliğin önemli bir içeriğidir. Eşinizin ve kendinizin de bu evlilik için hep en iyisini istediğinizi ve yaptığınızı düşünmek sizin daha anlayışlı olmanızı da sağlar. Özür dilemek, affedilmeyi dilemek asla yapılan kötü hareketlerin unutulup gideceği, göz ardı edileceği anlamına gelmez. Sadece eşinizle ilgili daha anlayışlı ve daha sevgi dolu bir yola girdiğinizi ifade eder.
Hatalarınızı kabul ettiğinizde -hani şu sizi insan yapan şeyler- eşinize karşı kırılgan olabileceğinizi ve onun sizi o şekilde kabullenmesini sağlayabilirsiniz. Özür dileyebilmek aslında, başkalarının değil, üzerinde tamamen sizin kendinizin kontrolü olduğu bir hayatı kendinize de eşinize de sunduğunuzu, hatalarınızın farkında olduğunuzu, sinir, stres, gerginlik tarafından yönetilmediğinizi göstermektir.
Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."